Kaj ima skupnega zidan štedilnik z lončeno pečjo?

Zidani štedilniki na trdo gorivo so posebno področje, ki se spogleduje z lončenimi pečmi. Večji štedilniki z nadzidavo (turni) so pravzaprav manjše lončene peči, le da imajo še dodatno funkcijo kuhanja. Štedilnik je lahko izdelan tudi v kombinaciji z lončeno pečjo. To pomeni, da preko kurišča štedilnika ogrevamo dodaten del peči, ki je lahko sedež, ležišče in podobno…

Štedilnik nam nudi trojno zadovoljstvo: kuhanje, peko in gretje, lahko pa tudi ogrevamo sanitarno vodo. Ne smemo pozabiti na estetski učinek, saj je zidan štedilnik prijetnega videza, posebno še, če ga uskladimo z ostalo opremo v kuhinji.

Pomemben je pečarski šamotni material, s katerim je zidana notranjost zidanega štedilnika. Pri nas že leta uporabljamo pečarski šamot enega od vodilnih evropskih proizvajalcev Rath. Smo tudi uradni zastopnik za ta pečarski material.

Pečice izdelujemo iz tradicionalne slovenske gline iz Komende

in

Zidani štedilnik na drva je unikaten izdelek

Končni videz zidanega štedilnika je lahko iz pečnic, iz naravnega kamna, keramičnih ploščic različnih formatov, iz pečarskega šamota in končnim nanosom ustreznega pečarskega ometa, ki pa je nato lahko pleskarsko poljubno zaključen. Lahko pa tudi iz masivnega jeklenega ogrodja v poljubni barvi, ki je v zadnjem času zopet aktualen.

Zidani štedilnik na drva je unikaten izdelek, izdelan po želji naročnika, in pooseblja domače ognjišče, ki ga današnji, sodobni štedilniki ne morejo doseči.