Montaža masivne šamotne – lončene peči

Videz kamina, učinek peči

1.Korak

Izberemo ustrezna kuriščna vrata

2.Korak

Kurišče povežemo z zunanjim zrakom

3.Korak

Zidanje masivnega kurišča z večslojnim zunanjim obodom.

Šamot, ki ga uporabljamo je namenski pečarski pekovski šamot, proizvajalca Rath, ki ga tudi zastopamo na slovenskem trgu.

V takšnem kurišču lahko tudi spečemo, saj je to pravzaprav pomanjšana krušna peč.

4.Korak

Zidanje šamotnih kanalov, ki so speljani preko celotne peči.

Zunanji obod peči je pečarski šamot, lahko pa bi bile pečnice, keramične ploščice, naravni kamen, ali pa stilsko poljubni opečni material.

Masivno zidana lončena peč, podobnih dimenzij, vsebuje tudi do 2.000 kg pečarskega materiala.

5.Korak

Pravilno prižiganje ognja v kurišču:

približno 10 kg suhih polen, ki zgorijo v cca 2. urah, zadostuje za cca 12 ur konstantne akumulirane toplote. Vse več naših strank se zato odloči , da masivna šamotna peč služi kot edini vir ogrevanja.

6.Korak

Da dosežemo optimalno zgorevanje polen, moramo v kurišču doseči 600 – 800 °C. Le tako bo zunanji obod peči lahko enakomerno ogret, steklo bo ostalo čisto;  ostanek pepela bo minimalen. Končno pa tudi s takšnim kurjenjem ne škodujemo okolju, oziroma pripomoremo da zrak ostane čistejši.