Krušna peč ima lahko tudi sodoben videz

Izraz krušna peč, ne pomeni nujno rustikalnega, oziroma klasičnega kmečkega videza peči. Prav tako lahko ima sodoben minimalističen stil kot pri lončenih pečeh in kaminih. Poleg ogrevanja bivalnega prostora se krušna peč uporablja tudi za peko: kruha, potic, pic, gibanic….

Krušna peč je eden redkih elementov stavbne dediščine, ki je svojo preteklo vlogo v domu ohranila tudi v sedanjosti. V slovenskem prostoru je bila vedno v kot »hiše« postavljena krušna peč, nepogrešljiv način ogrevanja, dolga obdobja je bila srce doma, središče za zbiranje družine in družabnosti. Tradicionalne hiše se pravzaprav ni dalo predstavljati brez takšne peči. Prav isto vlogo ima danes, tudi v najbolj sodobno opremljenih domovih.

Sistem gradnje krušne peči kot je bil pred nekaj stoletij v uporabi, se danes v marsikateri novozgrajeni hiši ponovno uporablja, seveda s sodobnim pečarskim materialom in upoštevanjem zahtev pečarske stroke. Tudi pri krušni peči je zunanji izgled, oziroma zunanji obod, ki je največkrat zgrajen iz pečnic, (mi smo že tretja generacija izdelovanja pečnic iz tradicionalne slovenske gline iz Komende), lahko uporablja različne naravne materiale, kot so: kamen, keramične ploščice, ali videz ometa.

Pečice izdelujemo iz tradicionalne slovenske gline iz Komende

in

Kako je zgrajena krušna peč?

Osnoven material za notranjost krušne peči je pečarski pekovski šamot Rath, ki je namenjen izključno zidanju peči in kaminov. Dno krušne peči so pekovske plošče, ki so praviloma položene v mivko in jih je možno po večletni uporabi enostavno zamenjati. Notranjost krušne peči je izdelana v značilnem oboku. Pri nas že leta uporabljamo pečarski šamot enega od vodilnih evropskih proizvajalcev »Rath«. Smo tudi uradni zastopnik za ta pečarski material.

Kako deluje krušna peč?

Krušna peč deluje tako, da v kurišču nastaja toplota, ki se prek pečarske šamotne obloge prenaša na zunanjo oblogo, ta pa segreva prostor. Tako z razliko od lončene peči takšna peč običajno nima dimnih kanalov, temveč gre dim iz kurišča skozi ustje peči direktno v dimnik. Izjemoma so nekatere peči izdelane tudi z manjšimi stranskimi slepimi kanali.

Tudi krušna peč ostaja priljubljen simbolen element, ki predstavlja toplino in domačnost, oziroma njegovo središčno točko.