Videz kamina, učinek peči

V zadnjem času si najpogosteje izberete izvedbo masivne šamotne – lončene peči “videz kamina, učinek peči”. Materiali, s katerimi obzidavamo peči je lahko glinena keramika, ki jo izdelujemo sami in smo tretja generacija izdelovanja pečnic iz tradicionalne slovenske gline iz Komende. Lahko pa je končni videz peči iz naravnega kamna, različnih formatov keramičnih ploščic, iz pečarskega šamota in končnim nanosom ustreznega pečarskega ometa, ki pa je nato lahko pleskarsko poljubno zaključen.

Bistven je material, s katerim je zidana notranjost oz. »duša« masivne šamotne – lončene peči. Pri nas že leta uporabljamo pečarski šamot enega od vodilnih evropskih proizvajalcev Rath. Smo tudi uradni zastopnik za ta pečarski material. V masivne šamotne – lončene peči vgrajujemo kuriščna vrata, ki so največkrat s steklom, slovenskega ali tujega proizvajalca. V večini primerov pa je to nemški proizvajalec Leda, za katerega smo tudi uradni zastopnik.

Pečice izdelujemo iz tradicionalne slovenske gline iz Komende

in

Kakšna naj bo lončena peč?

Danes ni več pravil, kakšna mora biti lončena peč, ampak so oblike prilagojene arhitekturi in stilu prostora. Zaradi množice različnih oblik, je lahko strogo minimalistična ali mehko ergonomska, skratka unikatna in uresničuje svojo edinstvenost v individualnem življenjskem okolju. Lahko ima sedež, ležišče, lahko je ozka in visoka – skratka vsaka je unikatna. Njeni večplastni vrednosti je dodana tudi racionalnost: ima zelo veliko akumulacijo toplote pri zelo majhni porabi drv. Prav zato dobiva v sodobnem naravo-varčnem razvoju, vedno večjo vrednost. Masivna šamotna – lončena peč ima simbolno in duhovno vlogo, ki je povezana s toplino in domačnostjo – predstavlja simbol doma, oziroma njegovo središčno točko.

Zakaj masivne šamotne – lončene peči?

Sistemi današnje gradnje stanovanjskih objektov ne potrebujejo velike moči gretja (kW). V teh primerih so najprimernejše masivne šamotne – lončene peči, ki akumulirano toploto preko šamotnega kurišča in šamotnih kanalov prenašajo na obod peči, ki je iz pečnic, ali šamota – torej videz ometa. Sevajo prijetno toploto v prostor več ur in ugodno vpliva na dobro počutje ljudi. Površina peči obseva tudi stene, strop in ostale predmete, ki sevajo toploto nazaj v prostor.
Ogrevanje z lončeno pečjo ni le prijetna, ampak tudi varčna oblika ogrevanja. Lahko je tudi kot individualni vir ogrevanja. Z masivno šamotno – lončeno pečjo na dolgi rok pridobimo izredno ugoden vir toplote. Zaradi odvisnosti od nafte in plina, je vedno večja potreba po zanesljivi oskrbi. Lesa pa je v Sloveniji dovolj.

Blagodejno vpliva na vaše zdravje

Skratka masivna šamotna – lončena peč je nepogrešljiv vir ogrevanja ljudem, ki uživajo ob blagodejnem sevanju peči in je obenem koristen za zdravje (tudi za alergike) ter poleg ogrevanja sprošča in zmanjšuje stres, kar pa je zelo pomembno v današnjem času.